Хидростоп

Модифициран покрив от битумна мембрана

Полимерно модифицираните покривни мембрани, често наричани модифициран битум, са подобрение спрямо изградените покривни системи и се използват от 60-те години на миналия век. Армиращата тъкан и битумното свързващо вещество са комбинирани в една ролка, което улеснява монтажа.

Както е посочено от името, полимер-модифицираните битумни покривни материали имат полимерни добавки в битума, които ги правят по-здрави, по-гъвкави или по-устойчиви на топлина. Ето защо е важно да изберете подходящия тип модифицирана битумна мембрана за конкретната употреба. Архитектите трябва да се консултират с производителя за съвет относно правилния продукт, който да посочи.

Модифицираният битум се монтира на няколко слоя (обикновено двуслоен или трислоен), за да се осигури водонепропускливост. Основният лист се залепва или еханично се закрепва, след което се монтира крайният лист с повърхност в двуслойно приложение. При трипластови монтажи се монтира основният лист, последван от подсилващ слой, който след това се покрива с повърхностния лист

Винаги е полезно да имате добра представа за разходите, преди да се ангажирате с проект. Въпреки че филцът не е най-евтиният, той е една от най-ефективните системи. Цените със сигурност са в рамките на бюджета, който така или иначе трябва да отделите за хидроизолация на покривното пространство.

SBS покривна мембрана – модифициран битум

Стирен-бутадиен-стирен (SBS) мембраните са склонни да бъдат по-гъвкави (еластични) в тяхното завършено състояние. Подобно на BUR мембраните, SBS мембраната може да се полага с горещо почистен асфалт. Въпреки това, има нови покривни продукти за отлепване и залепване, които имат лепилна основа.


Можете също да ги намерите, наричани SBR мембрани, които са стирен-бутадиенов каучук. Бъдете внимателни, когато описвате „гумен покрив“, тъй като някои хора може да говорят за модифициран битумен покрив (SBR), докато други може да говорят за еднопластов EPDM покрив, който е нещо различни.

APP Покривна мембрана – модифициран битум

Атактични полипропиленови (APP) покривни мембрани се считат за по-пластични, тъй като са по-малко гъвкави в своето завършено състояние от SBS. Покривите на APP все още са гъвкави „гумени“ мембрани, но по-малко.

APP покривите обикновено се полагат чрез нагряване на долната страна на листа с горелка и след това навиване на мембраната надолу към покрива. Въпреки че това се счита за по-безопасно от използването на горещ асфалт по време на монтажа, монтажниците трябва да внимават да използват открития пламък и APP мембраните не са добро решение за дървени подструктури.

Как да се възползвате от качествата на битумните мембрани

Голяма част от това дали инсталацията ще е успешна, ще зависи от това колко добре се поддържа материалът през годините. Въпреки че филцът изисква проверки на сравнително ниско ниво, той все още може да бъде податлив на повреда при екстремни метеорологични условия. Местната околна среда, посещаемостта и колко бързо се извършват ремонтите също ще бъдат определящи фактори.

Издръжливостта на филца е един от основните му плюсове. В зависимост от производителя минималната гаранция, която ще получите, е 10 години. Въпреки това, сред експертите по покриви обикновено се смята, че мембраните от битум може да издържат повече от 30 години в много случаи. Разбира се, това е стига покривът да е добре поддържан.

Facebook Comments