Подходяща цветова гама за жилище тип „Студио“

Модерни и удобни, жилищата тип „Студио“ се превръщат в едни от най-предпочитаните за съвременния човек. Сега ще разберем как да ги направим още по-комфортни и естетични с помощта на цветовете.

Неутрални тонове

 Ако заложите на неутралните тонове, няма да сгрешите. Последните тенденции са насочени именно към тях. Модерни са също и земните цветове, като по принцип дизайнерите не препоръчват да се използват повече от три основни цвята за едно помещение. Когато говорим за апартамент тип „Студио“, обаче, това правило не важи с пълна сила, защото това е жилищно пространство от отворен тип и точно цветовете са един от инструментите, с които могат да бъдат разграничени отделните зони – кухня, трапезария, хол, спалня и други.

Красив ефект може да се постигне, ако цветовете, в които са решени съседните зони са в една гама. Едноцветните решения също са актуални, особено вечната комбинация от черно и бяло, която никога няма да излезе от мода. Проблемът на черно-белия интериор е, че донякъде се възприема като строг и студен, затова е предпочитан по-скоро офиси и търговски помещения, отколкото в дома. Но това внушение лесно може да се разсее, ако се добавят, макар и пестеливо, един или повече цветни акценти – например картина, осветително тяло или някакъв декоративен предмет в ярък цвят.

В случай, че предпочитате цветовото разнообразие, използвайте различни цветове за отделните зони. Любителите на контрастите могат да развихрят въображението си на воля! Друго решение е да се изберат няколко тона в една и съща гама и да се комбинират така, че да се получи красивият ефект от преливащи един друг нюанси.

Контраст

За акцент, противоположните зони могат да съдържат и по някой различен, контрастен цвят. Но внимавайте – за да получите по-ясна представа как в крайна сметка ще изглежда завършеният проект на апартамента тип „Студио“, предварително изберете мебелите и декоративните предмети, след което на тази база можете да обмислите цветовете, които ще се използват за стените и подовете.

В случай, че харесвате отворения тип жилища, но не разполагате с такова, бихте могли да ремонтирате настоящия си дом, премахвайки вътрешните стени и освобождавайки повече пространство.

Facebook Comments